Veelgestelde vragen

Wat is het juiste moment voor een interventie?

Het meest gekozen moment om een interventie te organiseren, is op het moment dat wanneer situaties dermate uit de hand zijn gelopen en dat acties van de verslaafde schade toebrengen aan zichzelf of aan zijn of haar directe omgeving. Maar zo hoeft het zeker niet altijd te zijn. Een interventie kan en zou plaats moeten vinden zodra verslaving duidelijk is en hulp noodzakelijk is. Wacht niet tot je geliefde een dieptepunt bereikt, want tegen die tijd kan het voor hem of haar te laat zijn.

Hoe verloopt een traject?

De eerste stap bestaat altijd uit een vrijblijvende telefonische screening. Deze screening is geheel kosteloos. Als wij het idee hebben dat wij je verder kunnen helpen, wordt er een uitgebreid intakegesprek ingepland. Deze vindt plaats op korte termijn en op locatie. Dit intakegesprek is gericht op verdere kennismaking en verdieping in de unieke casus. Na het intakegesprek brengen wij een advies uit over welk traject het beste past bij de hulpvraag van de familie.

De praktijk leert dat ons advies veelal een klinische opname voor de verslaafde inhoudt. Dit doen we met overtuiging. Omdat we zien en gezien hebben dat vaak tevergeefs, vele “pogingen” om het op eigen kracht te doen of één gesprek met hulpverlening per week zijn gestrand. Op het moment dat de verslaafde de geboden hulp accepteert en in een kliniek wordt opgenomen, doorlopen wij met de thuisblijvers ons uitgebreide naastenprogramma.

Hoe lang is de wachttijd voor behandeling?

Wij beschikken over een uitgebreid zorgnetwerk bestaande uit klinieken zowel in Nederland alsook in het buitenland. Door deze intensieve samenwerkingen is de wachttijd zo kort mogelijk.

Slaagt een interventie altijd?

Vanuit ons oogpunt is een interventie altijd succesvol. Dit komt omdat de interventie voor 50% voor de familie en naasten van de verslaafde is. Na een interventie kan de familie, ongeacht of de verslaafde de geboden hulp wel of niet accepteert, verder met hun leven. Met een interventie leerden zij dat het aan de verslaafde is om de juiste keuze te maken en het niet aan de familie is om de verslaafde te redden. In 80-85% van de gevallen accepteert de verslaafde de dag van de interventie de geboden hulp. Als we de weken na de interventie meerekenen gaat dit richting de 90%.

Kan een interventie plaats vinden zonder een interventionist?

Soms vindt de familie het niet prettig als een buitenstaander aanwezig is bij de dag van de interventie. Wij geven zeker gehoor aan dit verzoek, maar raden sterk aan de interventionist bij de interventie aanwezig te hebben. Het is juist de rol van interventionist om de brug van communicatie tussen de familie en de verslaafde te slaan. Daarnaast zorgt de interventionist voor balans tussen beiden met respect voor alle betrokken partijen.

Wat zijn de kosten?

Elke interventie is verschillend en daarmee ook de kosten. Voor een juiste inschatting van de kosten kun je het beste contact met ons opnemen voor een vrijblijvende telefonische screening.

Heb je nog een andere vraag?

Laat het ons weten en neem contact op

 

The Intervention Company

We Are different by choice